Takže chcete sa naučiť, ako degustovať a hodnotiť víno ako odborník? Jednoduché. Postupujte podľa mojich nižšie uvedených rád, ale skôr, ako začnete popíjať uistite sa, že ste v správnom degustačnom prostredí.
Dobré podmienky na degustáciu.
Poporiadku. Všimnite si okolnosti, ktoré môžu mať vplyv na vaše dojmy z vína. Napríklad v hlučnej alebo preplnenej miestnosti sa ťažko koncentruje. Pachy varenia, parfémy a dokonca aj zápach pet fliaš môže zničiť vašu schopnosť získať jasnú predstavu o vôni vína. Poháre, ktoré su príliš malé, zlý tvar, alebo zápach čistiaceho prostriedku alebo prachu, môže tiež ovplyvniť chuť vína.
Teplota vína bude mať tiež vplyv na vaše dojmy, týkajúce sa veku vína, rovnako ako všetky zvyškové chute čohokoľvek iného, čo ste jedli alebo pili. Ak budete neutralizovať degustačné podmienky čo najviac, získate reálnu šancu, že víno bude stáť na vlastných nohách. Ak je víno podávané príliš studené, zohrejte ho holými rukami tým, že čašu vezmete do dlaní a odovzdáte mu teplo vašej pokožky. Ak sa pohár zdá zatuchnuté urobte rýchly oplach vínom, nie vodou, kruhovým vírením pokryte všetky strany čaše. To sa nazýva kondiciovanie, alebo aklimatizácia pohára. A napokon, ak existuje silná aróma okolia, najmä parfémy ľudí, choďte od nich tak ďaleko, ako môžete a pokúste sa nájsť nejaký neutrálny vzduch.
Vyhodnotenie zrakom.
Keď budú podmienky ochutnávky čo najbližšie k neutralite, tak ako je to možné, ďalším krokom bude zistiť niečo o víne v pohári. Víno by malo byť asi v jednej tretine pohára. Pre hodnotenie vína vizuálne potrebujeme totiž voľný priestor.
Kolmý uhol pohľadu.
Po prvé sa pozrite do pohára, potom držte pohár na svetle, a konečne ho nakloňte, takže víno sa bude valiť smerom k jeho okraju. To vám umožní zobraziť kompletnú farebnú škálu vína, nie len tú s tmavým stredom.
Pri kolmom pohľade získate pocit hĺbky farieb, ktorý dáva kľúč k hustote a sýtosti vína. Dozviete sa tiež identifikačné znaky niektorých odrôd hrozna vďaka farbe a vôni. Hlboko nasýtená, fialovo-čierna farba môže byť kľudne Syrah alebo Zinfandel, zatiaľ čo ľahší, bledý tehlový odtieň by naznačoval, Pinot Noir alebo Sangiovese.
Bočný pohľad.
Zobrazenie vína vo svetle cez bok pohára, ukazuje aké je jasné.
Temné víno môže byť víno s chemickými alebo fermentačnýmia problémami. Na druhej strane, môže to byť len víno nefiltrované alebo má nejaké usadeniny, ktoré môžu byť otrasené, než sa nalialo. Víno, ktoré vyzerá jasne, brilantne a ukazuje nejakú iskru je vždy dobré znamenie.
Naklonený pohľad.
Nakláňaním pohára tak, že víno redne smerom k okraju vám poskytne kľúč k veku a hustote (váhe) vína.
Ak farba v blízkosti okraja pohára vyzerá celkom bledo a vodnato, naznačuje to pomerne tenké, prípadne nevýrazné víno. Ak farba vyzerá žltohnedo alebo hnedo (pre biele víno) alebo oranžovo alebo hrdzavo, tehlovo (pre červené víno), je to buď staršie víno alebo víno, ktoré oxidovalo a môže mať najlepšie obdobie k ochutnávke za sebou.
Vírenie.
A konečne začneme pohoárom dobre víriť. Najľahšie krúžením a tým, že držíme pohár v rovine pevne vo vzduchu. "Voľný štýl" vírenia sa pre začiatočníkov neodporúča.
Všimnite si akú má víno formu "nôh" alebo "sĺz", ktoré stekajú po stranách pohára. Vína, ktoré majú poriadne nohy sú vína s vyšším alkoholom a obsahom glycerínu, ktorý všeobecne ukáže, že sú väčšie, zrelšie, plnšie v ústach a hustejšie ako tie, ktoré ich nemajú.
Vyhodnotenie čuchom.
Práve, ste si dobre pozreli vzhľad vína a ste pripravení na hodnotenie čuchom. Začnite víriť pohárom, ale neukrývajte vo vnútri celý nos. Namiesto toho sa vznášajte na vrchole ako pilot vrtuľníka počas merania dopravnej špičky. Urobte sériu rýchlych, krátkych vdýchnutí nosom, potom odstúpte a nechajte informácie filtrovať až do vášho mozgu.
Existuje mnoho návodov, ktoré vám pomôžu trénovať nos pre identifikáciu kľúčových vôní vína, dobré aj zlé. V pohári dobrého vína sú potenciálne tisíce aromatických zložiek, takže nezabudnite nájsť všetky. Menovať všetky druhy ovocia, kvety, bylinky a ďalšie vône v kompozícii pohára môže byť zábavná hra, ale nie je to nevyhnutne nutné pre potešenie z učenia ako ochutnávať víno. Potom, čo ste vo víne urobili niekoľko rýchlych, krátkych vdychov nosom, skúste sa pozrieť na nasledujúce arómu, ktorá vám pomôže lepšie pochopiť vlastnosti vína.
Chyby vína.
Po prvé sa budete chcieť pozrieť na zlú arómu, ktorá označuje skazené víno. Víno, ktoré je cítiť korkom, je ako zatuchnutá stará pôda a chutí ako mokré noviny je nenávratne závadné.
Víno, ktoré sa plnilo so silnou dávkou SO2 bude cítiť ako spálené zápalky; vyvetrá sa preč, pokiaľ mu dáte trochu intenzívnejšie vírenie.
Zápach octu naznačuje výpary prekyselenia; vôňa laku na nechty je etylacetát (octan etylnatý).
Nežiaduce kvasinky zaváňajú spoteným sedlom. Trochu "kvasiniek" dáva červeným vínam zemitú, koženú zložku; ale ak ich je príliš veľa vyhladzujú všetky chute ovocia.
Naučiť sa identifikovať tieto bežné nedostatky je prinajmenšom rovnako dôležité ako recitovanie mien všetkého ovocia a kvetín. A tiež vám to pomôže porozumieť vašej vlastnej úrovni citlivosti a slepým miestam. Objavovať to, čo rozpoznáte a užiť si je kľúčom k učeniu, ako si vybrať vína na vlastnú päsť.
Ovocná aróma
Ak nie sú zjavné žiadne zlé vône, pozrite sa na ovocné arómy. Víno je vyrobené z hrozna, takže by malo voňať ako čerstvé ovocie. Ak teda nie je veľmi staré, veľmi sladké, alebo veľmi chladné.
Môžete sa naučiť hľadať konkrétne druhy ovocia a hrozna. Veľa odrôd hrozna vám ukáže spektrum možných ovocných vôní, ktoré vám pomôžu identifikovať rastové podmienky studeného podnebia, mierne alebo veľmi teplé vinice.
Kvety, lístie, bylinky, korenie a zelenina
Kvetinové vône sú bežné najmä v chladných klimatických podmienkach bielych vín, ako je Rizling a Gewürztraminer (Tramín červený), a niektoré Rhône odrody, vrátane Viognier.
Pri niektorých odrodách hrozna možno očakávať, že ponesú rastlinné alebo trávnaté vône. Sauvignon Blanc je často silne trávnatý, zatiaľ čo Cabernet Sauvignon môže byť s vôňou byliniek a náznakmi vegetácie. Rhône červené často ukazujú nádherné vône provensálskeho korenia. Väčšina ľudí dáva prednosť akejkoľvek jemnej bylinnej aróme. Najlepšie vône vína sú zložité, ale tiež dané, špecifické, ale aj harmonické.
Ďalšia skupina bežných vín môže byť vôňou charakterizovaná ako zemitá. Vôňa húb, vlhkej zemi, kože a skál sa môže vyskytovať v mnohých červených vínach. Vôňa huby môže pridať nuansy; čo tiež môže pomôcť určiť možné hrozno alebo miesto pôvodu vína. Príliš veľa húb môže znamenať, že dozrievanie hrozna sa nepodarilo dostatočne oddeliť alebo pochádzalo z podradného klonu.
Vôňa koní alebo sedlárskej kože môže byť prízvuk, ale príliš veľa môže indikovať nežiadúce kvasinky.
Vôňa zeminy, minerálov a hornín sa niekedy nachádza v najlepších bielych a červených vínach. Ich náznaky môžu byť aj "postrachom". Záleží na konkrétnych podmienkach vinice, ktoré sú vyjadrené ako špecifické vône a chute v konečnom víne.
Aróma vínneho suda.
Ak cítite opekaný chlieb, dym, vanilku, čokoládu, espresso, pražené oriešky, karamel alebo je dokonca vo víne, s najväčšou pravdepodobnosťou vôňa pochádza zo zrenia v nových dubových sudoch.
V závislosti na mnohých faktoroch, vrátane druhu dubu, spôsobu akým boli sudy vyrobené, staroba sudov, úroveň opálenia a spôsob ako ich vinár dopĺňa a uzatvára, sudy môžu odovzdať širokú škálu vôní a príchutí do hotových vín. Myslite na sudy ako na farebné palety vinára, ktoré sú používané tak, ako maliar používa farby.
Sekundárne arómy.
Mladé biele vína a mladé šumivé vína môžu mať vôňu veľmi pripomínajúce pivo. To je z kvasiniek.
Niektoré dezertné vína silne voňajú po mede; To je dôkaz botrytídy, často nazývanou ušľachtilou plesňou, a je typická pri najväčších Sauternes.
Chardonnay voňajúce maslom popcornom alebo karamelom boli s najväčšou pravdepodobnosťou vystavené sekundárnemu, jablčno-mliečnemu kvaseniu.
Staršie vína majú zložitejšie, menej ovocné arómy. Plne vyzreté víno môže ponúknuť explóziu veľmi jemnými vôní, krásne primiešaných a prakticky ich nemožno pomenovať. Je to čistá radosť.
Avšak, snaha pomenovať vínne vône vám pomôže sústrediť sa, pochopiť a udržať si vaše dojmy z rôznych vín. Môžete si takto vytvoriť predvoľby vôní vín a ich významy. To znamená, že pri ochutnávke môžete reči vína pridať jej hodnotu. Naučiť sa hovoriť o víne bez extrémov, pomáha rozptýliť niektoré mýty, ako sú napríklad zmätky okolo popisov na etiketách vína. Už ste sa niekedy spýtali známeho, prečo vinárstvo pridalo vôňu grapefruitu k jeho Gewürztraminer a maliny k jeho Zinfandel? Skutočnosť, že sa jedná iba o popisné termíny nie je vždy zrozumiteľná.
Vyváženosť.
Harmonické víno by malo mať svoje základné aromatické zložky v správnom pomere. Naše chuťové poháriky detekujú sladké, kyslé, slané a horké.
Sladké (zvyškový cukor) a kyslé (kyslosť) sú samozrejme dôležité súčasti vína. So slanosťou sa stretnete zriedkakedy a horkosť by mala byť viac o pocite trpkosti (od tanínov) než skutočné horkou chuťou.
Väčšina suchých vín sa javí ako zmes chutí odvodených z vôní, spolu s kyselinami, tanínmy a alkoholom, ktoré môžu byť všeobecne detekované iba čuchom.
Neexistuje jediný vzorec pre všetky vína, ale mala by tam byť vždy rovnováha medzi chuťou. Ak je víno je príliš kyslé, príliš sladké, príliš strohé, príliš horúce (alkoholické), príliš horké, alebo príliš ochabnuté (nedostatok kyseliny), potom to nie je dobre vyvážené víno. V prípade, že je mladé, nie je ako staré a tiež; v prípade, že je staré, môže sa rozpadať alebo úplne zmiznúť.
Harmónia.
Harmonické víno má všetky jeho chute integrované. Je celkom dobre možné, najmä u mladých vín, že všetky komponenty sú vo víne prítomné v správnom pomere a žiadne nevyčnievajú. Môžu byť ľahko identifikovateľné, ale môžete cítiť všetky hrany, pretože nie sú zmiešané dohromady. Keď mladé víno už našlo samo-seba a prezentuje svoje chute harmonicky je to znamenie veľmi dobrého vinárstva.
Komplexnosť.
Zložitosť môže znamenať veľa vecí. Vaša schopnosť rozpoznať a oceniť komplexnosť s vínom môže stáť za rozchodom s vaším celkový pokrokom v učení, ako ochutnávať víno.
Najjednoduchšia chuť, ktorú si uvedomujeme je veľmi zrelé chutné ovocie a silné vanilkové príchute z rôznych dubových úprav pripomínajúcich nealkoholické nápoje. Je úplne prirodzené, že nový konzumenti vína sa na ne orientujú ako na prvé, pretože ich poznajú a sú im sympatické. Niektoré mimoriadne úspešné značky vín boli formulované tak, aby ponúkali tieto chute v hojnosti. Ale neponúkajú zložitosť.
Zdá sa, že komplexné vína v ústach tancujú. Menia sa aj keď ich ochutnávate. Sú ako dobré obrazy; čím viac sa na ne pozeráte tým viac je tu vidieť. U starších vín sa niekedy tieto zložitosti vyvinú do úžasnej ríše. Dĺžka vína, či už starého alebo mladého je dobrým ukazovateľom zložitosti. Jednoducho si všimnite, ako dlho po prehltnutí chute pretrvávajú. Ak máte zvlášť zaujímavé vína v pohári dalo by sa to dokonca skúsiť pohľadom na hodinky. Väčšina začínajúcich konzumentov prejde k ďalšiemu dúšku vína príliš rýchlo, keď máte naozaj dobré víno v pohári. Počkajte! Nechajte víno dokončiť svoj tanec pred zmenou partnerov.
Kompletnosť.
Kompletné víno je vyrovnané, harmonické, komplexné a vyvinuté s pretrvávajúcim uspokojivým finále. Takéto vína si zaslúžia osobitnú pozornosť, pretože majú čo ponúknuť, ako z hľadiska potešenia zo školenia tak chuti.
Teraz, keď ste pochopili základné kroky s našimi tipmi na ochutnávku vín je čas experimentovať na vlastnú päsť. Môže byť celkom užitočné vybudovať si vínny denník so svojimi dobrodružstvami. Napíšte si kompletné degustácie vín, ktoré sa Vám páčia a nepáčia. Ako sa začnete učiť vyberať vína na vlastnú päsť berte na vedomie vlastnosti, ktoré každé víno má, je to nesmierne užitočné. Na zdravie!
Zdroj: wineenthusiastnetwork